16 December 2021

2021-The year in science

2021-The year in science

2021-The year in science

Οι 9 επιστημονικές ειδήσεις που επικράτησαν το 2021 σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Nature. Οι 5 σχετίζονται με τον τομέα της Βιοϊατρικής.

https://doi.org/10.1038/d41586-021-03734-6
1) Οι παραλλαγές (A, B, G, D και O) του κορωνοϊού απείλησαν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Η χρονιά ξεκίνησε – και θα τελειώσει – με τους ερευνητές να αγωνίζονται για να μάθουν περισσότερα για τις παραλλαγές του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που προκαλούν ανησυχία και εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο. Τα εμβόλια κατά του COVID-19 αντέχουν σε μεγάλο βαθμό τις παραλλαγές Α, Β και Γ. Μετά όμως ήρθε η Δέλτα. Τα δεδομένα έδειξαν ότι, για άλλη μια φορά, τα εμβόλια γενικά προστατεύουν τα άτομα που έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή Δ από το να βιώσουν τις πιο σοβαρές συνέπειες της νόσου COVID-19 — αλλά ότι τα εμβόλια ήταν λιγότερο προστατευτικά έναντι της Δ παρά έναντι άλλων παραλλαγών. Και τελευταία εμφανίστηκε η Ο: Τα πρώιμα δεδομένα δείχνουν ότι μειώνει σημαντικά την ανοσία του εμβολίου, αλλά ότι ενισχυτικά εμβόλια -βελτιώνουν την κατάσταση.
2) Το ρομποτικό Perseverance rober της NASA έφθασε στην επιφάνεια του Άρη τον Φεβρουάριο.
3) Σε διαδικτυακή μετάδοση στις 7 Απριλίου, ερευνητές που συμμετέχουν στο πείραμα Muon g – 2 στο Εθνικό Εργαστήριο Επιταχυντή Fermi κοντά στο Σικάγο ανέφεραν ότι τα μυόνια -μεγάλα, ασταθή σωματίδια που μοιάζουν με ηλεκτρόνια- είναι πιο μαγνητικά από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Τα μυόνια ανατρέπουν θεωρίες της Φυσικής.
4) Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε το πρώτο φάρμακο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
5) Η τεχνολογία επεξεργασία γονιδίων, η CRISPR, στην κλινική πράξη. Ηη εταιρεία Intellia Therapeutics και η Regeneron δημοσίευσαν αποτελέσματα κλινικών δοκιμών που αποδεικνύουν ότι η επαναστατική μεθοδολογία είναι ασφαλής και αποτελεσματική . Οι εταιρείες δοκίμασαν τη θεραπεία τους σε έξι άτομα με μια σπάνια ασθένεια που ονομάζεται αμυλοείδωση τρανσθυρετίνης, η οποία προκαλεί ανώμαλη συσσώρευση μιας κακώς διπλωμένης πρωτεΐνης στα όργανα και τους ιστούς του σώματος. Όλοι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν πτώση στα επίπεδα της κακοσχηματισμένης πρωτεΐνης – και δύο που έλαβαν υψηλή δόση είδαν τα επίπεδα πρωτεΐνης να πέφτουν κατά 87% κατά μέσο όρο.
6) Η μεθοδολογία της τεχνητής νοημοσύνης επέτρεψε να προβλεφθεί η τρισδιάστατη δομή χιλιάδων πρωτεϊνών.
7) Να γίνει ή να μη γίνει η ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Μετά τις ενδείξεις ότι η ανοσία του εμβολίου εξασθενούσε έναντι της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Δ, αποφασίστηκε η χορήγηση της τρίτης δόσης τόσο σε εμβολιασθέντες, όσο και σε νοσήσαντες και αναρρώσαντες. Βέβαια, υπήρχε έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα πλούσια κράτη να σταματήσουν τη χορήγηση ενισχυτών για τον ευρύτερο πληθυσμό τους μέχρι να εμβολιαστεί περισσότερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. Η κλιματική έκθεση των αρμόδιων φορέων προειδοποίησε τα έθνη ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να είναι εδώ για να παραμείνουν.
H) Αφγανιστάν – γυναίκες και επιστήμονες. Στις 15 Αυγούστου, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ. Πολλοί άνθρωποι σε όλη τη χώρα ήταν σε απόγνωση για την επιστροφή των Ταλιμπάν λόγω συστημικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σημειώθηκαν κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση μεταξύ 1996 και 2001. Οι ακαδημαϊκοί φοβήθηκαν για την ασφάλειά τους λόγω των διεθνών διασυνδέσεών τους, της εξειδίκευσής τους σε συγκεκριμένους θεματικούς τομείς και της προθυμίας τους να διδάξουν γυναίκες. Ανησυχούσαν για το μέλλον των ερευνητικών προγραμμάτων και για το αν θα έχαναν την ακαδημαϊκή ελευθερία τους υπό το νέο καθεστώς. Τώρα, περισσότερο από τρεις μήνες μετά την ανάληψη, η διεθνής κοινότητα δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη την κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν και τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό κλειστά. Πολλοί ερευνητές προσπαθούν να φύγουν, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, επειδή δεν αισθάνονται ότι τους εκτιμούν οι Ταλιμπάν ή έχουν δεχθεί απειλές από αυτούς.
9) Η διάσκεψη κορυφής για το κλίμα ολοκληρώθηκε, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει σκεπτικισμός. Η 26η Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών (COP26) ανακοίνωσαν νέες δεσμεύσεις για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ συμφώνησαν ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μειώσεις για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η συμφωνά απαιτεί μείωση κατά 45% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2010. Ωστόσο, οι ερευνητές είπαν ότι οι δεσμεύσεις, εάν εφαρμοστούν πλήρως, θα έβαζαν τον κόσμο σε τροχιά θέρμανσης 2,4 °C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και πολλοί αμφισβήτησαν εάν οι κυβερνήσεις θα ανταποκριθούν στις προκλήσεις που θα ακολουθήσουν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Καλέστε μας στο τηλέφωνο +30 210 2203163
ή εναλλακτικά συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.